ROBObum

Državno tekmovanje z mobilnimi roboti za učence in dijake

ROBObum je robotsko tekmovanje za osnovnošolce in srednješolce, ki poteka v kategorijah ROBOsled in RoboCupJunior. Za tekmovanje morajo ekipe, sestavljene iz učenk in učencev ali dijakinj in dijakov, zgraditi mobilnega robota in z njim tekmovati v določeni tekmovalni disciplini.


ROBOsled

ROBOsled je robotsko tekmovanje, kjer se pomerijo ekipe v vožnji z mobilnimi roboti po progi označeni s črno črto na beli podlagi. V okviru priprav se učenci seznanijo z elektronskimi in mehanskimi komponentami ter tehnološkimi procesi za izdelavo elektronskih sklopov in gradnjo robota.

ROBOsled je tako v prvi vrsti izobraževanje na interdisciplinarnem področju mehatronike. Cilj tekmovanja je spodbujanje in širjenje spoznavanja gradnje, delovanja in raziskav robotov med osnovnošolci in med osnovnošolskimi učitelji. Tekmovanje se v osnovni šoli navezuje na predmet fizika in izbirne predmete s področja tehnike.


RoboCupJunior

RoboCupJunior je robotsko tekmovanje organizirano na osnovi mednarodno veljavnih pravil. Ekipe samostojno zgradijo robote iz poljubne sestavljanke ali v samogradnji, s katerimi tekmujejo v različnih disciplinah kot npr.: Reševanje, Ples in Nogomet.

Reševanje predstavlja reševanje žrtev po naravni katastrofi, npr. potresu. Naloga robota je, da se čez različne ovire uspešno prebije do območja nesreče, tam poišče žrtve in jih nato prenese v varno območje.

Zelo zanimivo je tekmovanje z robotskim plesom, kjer ekipe tekmujejo v skupnem nastopu z roboti. Roboti in tekmovalci so usklajeni s skupno koreografijo ob glasbi. Ekipe lahko izbirajo glasbo in koreografije tudi iz različnih popularnih muzikalov ali filmov, kot je npr. Cats ali Harry Potter.

Izredno atraktiven je tudi robotski nogomet (kratki video nogomet), kjer se ekipe pomerijo z najnaprednejšimi avtonomnimi roboti.


ROBObum tekmovanje je organizirano dvostopenjsko: na regionalni stopnji se izvedejo predtekmovanja, kjer se najboljše ekipe kvalificirajo na državno stopnjo.

ROBObum predtekmovanja temeljijo na mreži srednjih strokovnih šol in so praviloma organizirana po regijah v celotni Sloveniji, državno finale pa se tradicionalno izvede na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Najboljše ekipe z državnega tekmovanja RoboCupJunior se uvrstijo na svetovno tekmovanje.


Kontakt

dr. Aleš Hace
Tel. 02 220 7301
E-pošta: ales.hace(at)um.si


Kratek predstavitveni video, ki je nastal na ROBObum 2016.


Računalniško podprto načrtovanje

Za tekmovanje morajo tekmovalci oz. ekipe, sestavljene iz učenk in učencev, dijakinj in dijakov oz. študentk in študentov, zgraditi mobilnega robota in z njim tekmovati v določeni tekmovalni disciplini. V okviru priprav se morajo tekmovalci seznaniti tako z elektronskimi kot mehanskimi elementi mobilnega robota, hkrati pa tudi s tehnološkimi procesi za izdelavo tako elektronskih kot mehanskih sklopov mobilnega robota. Pri načrtovanju posameznih mehanskih sklopov mobilnega robota tekmovalci uporabljajo različne pristope, čedalje bolj pa se uveljavljajo moderna programska orodja za računalniško podprto konstruiranje. Takšen pristop tekmovalcu močno olajša delo in s tem tudi bistveno skrajša čas, ki je potreben od ideje do končnega izdelka. Obenem pa takšen pristop v fazi načrtovanja omogoča tudi optimalno vizualno predstavitev izdelka, kar tekmovalca spodbuja k večji inovativnosti in kreativnosti. Ne nazadnje pa slednje pomeni tudi večjo izvirnost pri načrtovanju izdelka oz. mobilnega robota.